Jezni otrok

Otrok se jezi. Ojoj.

Vsi starši smo se že srečali z izpadi jeze svojih otrok. Kako reagirati? Preberite si v članku. 

Hvala. Se beremo kmalu.
Oops. Nekaj je šlo narobe. Prosim poskusite ponovno kasneje.

Kako ravnati ob otrokovih izpadih jeze?

Jeza je popolnoma normalno in zdravo čustvo, ki ga vsak kdaj občuti. Običajno mu dajemo negativno konotacijo, saj imamo takrat manj kontrole nad sabo, rečemo ali naredimo nekaj kar kasneje obžalujemo ali pa ob nekontroliranih jeznih izbruhih koga užalimo ali celo poškodujemo. Tako tudi pri otrocih občutki jeze in jezni izpadi običajno niso prav nič prijetni ne za starša in ne za otroka. Da bi se lahko uspešno soočali z otrokovo jezo, moramo najprej razumeti zakaj pri otroku pride do izbruha jeze.

Otroci jezno izbruhnejo najpogosteje takrat, ko nečesa ne razumejo ali pa je frustracija, ki jo doživljajo prevelika in si ne znajo pomagati. Soočajo se z neprijetno situacijo in občutki in še ne znajo odreagirati na drugačen način. Vendar pa občutje jeze hitro zamenja agresivno vedenje in pomembno je, da otroka naučimo razliko med občutenjem jeze, ki je čisto na mestu in je tudi zdravo, ter med agresivnim in najverjetneje nespoštljivim vedenjem, ki smo mu lahko priča ob izražanju jeze. Otroka je potrebno naučiti, da jeza ni nič slabega in da je čisto v redu, če je jezen, ni pa v redu, če koga udari, pljune ali zmerja. Pomembno vprašanje, ki se tukaj poraja je, zakaj je otrok jezen? Morda mu je zgolj nerodno in ne ve kaj s tem občutkom? Morda je žalosten, pa lažje izrazi jezo kot žalost. Z otrokom torej raziščite izvor njegovih občutkov, mu pojasnite razliko med občutki in dejanji ter skupaj z otrokom poiščite sprejemljive in dobre načine kaj storiti, ko bo naslednjič začutil jezo. Morda lahko npr. vedno kadar začuti jezo, namesto da kriči in meče stvari po tleh, gre početi stvari, ki ga pomirijo, npr. risati, gledati sovjo najljubšo risanko, teči 3 kroge okoli hiše, se igrati z najljubšo igračo ipd. Pri tem je pomembno, da ima otrok vnaprej pripravljen načrt oziroma možnosti kako se pomiriti, kadar se razjezi, ter pri tem sam prevzame odgovornost za svoje pomirjanje.

Kot starš pazite tudi na to, da otroka za agresivno vedenje ne nagrajujete, drugače bo jezo uporabil za doseganje svojih ciljev. Če otrok doživi jezen izbruh, ker mu ne dovolite jesti čokolade pred kosilom, vi pa v obupu in želji po miru in koncu izbruha nato popustite in otroku daste čokolado, bo to na kratki rok situacijo seveda rešilo, na dolgi rok pa bo otrok morda svoje agresivno vedenje še stopnjeval, saj bo na ta način dosegel, kar je želel.

Otroka je torej potrebno naučiti, da je jeza dobra in zaželena, ni pa zaželeno uničevalno ali nespoštljivo vedenje. Če otrok v jezi kaj razbije ali uniči, ali pa se grdo obnaša do drugih, se mora naučiti, da s tem pridejo tudi posledice. Nikakor pa ne pozabite, da je vedno v prvi vrsti vaš zgled –če vi kadar ste jezni odreagirate uničevalno in agresivno, bo to zelo verjetno počel tudi otrok, po drugi strani pa se bo ob vašem mirnejšem verbalnem izražanju tudi otrok učil bolj konkstruktivnih načinov izražanja jeze.