Sam doma

Stopite v stik z nami. Veseli vas bomo.

Aktivno preživljanje prostega časa za solo obvezne otroke

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Ali je moj otrok dovolj star, da je lahko sam doma?

Pogosto se starši sprašujejo ali je njihov otrok že pripravljen na to, da je kdaj pa kdaj za nekaj ur sam doma. Ali je to varno, ali bo znal poskrbeti zase, ali mu lahko zaupamo?

Kadar so otroci na to pripravljeni in so dovolj zreli, je to zanje lahko zelo koristna izkušnja, ki jim pomaga razviti samostojnost in odgovornost, hkrati pa dobijo zaupanje vase in v lastne sposobnosti. Dobijo tudi nekaj ur popolne svobode brez starševskega nadzora, počutijo se lahko bolj zrele in zaupanja vredne, po drugi strani pa tudi starši pridobijo nekaj svobode – končno ni treba za vsako odsotno uro iskati varuške ali klicati na pomoč babic in dedkov ali drugih članov širše družine. Vendar kako vedeti kdaj je pravi čas, kdaj lahko otroku dovolj zaupate

Pri odločanju o tem ali je otrok pripravljen na kakšno samostojno uro doma, bo našel sam v času, ko bo sam zdrave in varne otroške igre, je potrebno upoštevati več dejavnikov. Ni tako pomembno koliko je vaš otrok star, kot pa na kateri stopnji zrelosti je, saj sta si recimo dva dvanajstletnika med seboj lahko zelo različna. Seveda neke okvirne starostne smernice obstajajo, saj petletnika ne boste pustili samega, petnajsletnika pa verjetno boste, vprašanje pa je tista starost vmes, kdaj je pravi čas, da začne biti sam doma? Družina ste. Živite z otroci skupaj, zato tudi vi najbolj poznate svojega otroka in poznate njegovo stopnjo zrelosti in razumevanja sveta. Vprašajte se, kako vaš otrok reagira v stresnih situacijah, ali se zna hitro in pravilno odločiti, kadar pride do nečesa nenačrtovanega, ali ve kako postopati v primeru nesreč. Ali ve kako odreagirati, v primeru da bi se poškodoval  ali pa če bi v hiši prišlo do požara ali kakšne druge nesreče? Kako se običajno odziva na dogodke, ki niso predvideni? Poleg tega pa je pomembno upoštevati tudi njegove občutke in odzive, za nekatere bo mogoče bolj stresno, če bodo sami doma in na to še niso pripravljeni, nekateri pa se bodo sami čisto dobro znašli in jih to ne bo spravljalo v stisko.

Ko se odločate o tem ali je vaš otrok že pripravljen na to, da ga pustite samega doma, je pomembno tudi to, ali so doma z njimi še drugi sorojenci ter koliko so stari. Ali mora poskrbeti le zase ali tudi za druge? Preden pustite otroka prvič samega doma, je torej pomembno, da se pogovorite z njim kako ravnati v primeru nujnih stvari, če pride do kakšne nesreče, če otrok nenadoma zboli, prav tako je pomembno, da ima na dosegu roke seznam s pomembnimi in nujnimi telefonskimi številkami. Lahko postavite tudi pravila kaj se v času vaše odsotnosti sme in česa ne. Naročite mu lahko na primer, da ostane v hiši in z zaklenjenimi vrati, da ne uporablja pečice, da nima nenapovedanih obiskov prijateljev – če seveda vi tako želite in boste ob tem bolj mirni. Najprej preizkusite kako gre vam in otroku, če ga pustite samega doma le za krajši čas, morda za kakšno uro, medtem ko greste do bližnje trgovine. Tako bosta tako vi kot otrok počasi gradila zaupanje. Brez skrbi, otroci so pogosto bolj sposobni in iznajdljivi, kot mislijo njihovi starši, samostojnost pa bo v korist tako otroku kot staršem. Pogumno in srečno.